Українська|English

Відбулося засідання Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики

Відбулося засідання Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики в центральному офісі МБФ «Карітас Україна» в межах реалізації проекту «Солідарна протидія наслідкам пандемії COVID-19» підтримано в рамках програми Європейської Комісії «Прямуємо разом», який реалізується Black Sea Trust Fund з метою обміну досвідом щодо роботи органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, наукових установ відносно визначення основних параметрів дослідження впливу пандемії на різні верстви населення, бізнес, як на рівні держави, так і на місцевому рівні.

На засідання було розглянуто ряд питань, а саме:

  1. Опис методології дослідження впливу пандемії на різні соціальні групи в Одеському регіоні розробленого в рамках проекту.
  2. Робота громадянського суспільства, спрямована на подолання наслідків пандемії COVID-19.
  3. Стратегічне планування як засіб подолання наслідків пандемії на місцевому рівні. Міжнародні та національні практики.
  4. Практики подолання наслідків пандемії на прикладі місцевого самоврядування МБФ Карітас Україна.
  5. Обговорення пропозицій щодо подальшої роботи КЕР

Засідання розпочав В.о. директора Науково-дослідного Інституту соціальної політики Мінсоцполітики і НАН України Леонід ІЛЬЧУК, який наголосив на необхідності відновлення активної роботи КЕР попри пандемію в Україні, та у зв’язку з необхідністю проведення дослідження щодо впливу COVID-19 на соціальну сферу України, зокрема, представників бізнесу та вразливих груп.

Голова правління Бюро соціальних та політичних розробок Ростислав ДЗУНДЗА проінформував   присутніх про діяльність НУО щодо запобігання / зменшення наслідків епідемії на соціальну сферу України, зокрема в Одеській області. Він також наголосив на тому, що наразі Бюро є головною організацією, яка займається реалізацією проекту «Солідарна відповідальність протидії наслідкам COVID-19», підтриманого в рамках програми Європейської Комісії «Прямуємо разом». Місцем пілотного проекту було обрано Одеський регіон в Україні, оскільки в програмні документи регіону не включено план щодо подолання наслідків пандемії. Надав інформацію щодо практики подолання наслідків пандемії на прикладі місцевого самоврядування  в м. Київ зокрема підготовку Міської цільової програм «Київ – місто рівних можливостей» на 2022 - 2024 роки спрямована на реалізацію «Соціальна підтримка та допомога Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року», реалізації програми «Турбота. Назустріч киянам» та «Соціальне партнерство», в рамках якої  було підтримано проект "Збережемо активний "срібний вік" в місті Києві", що реалізував ГО «Бюро соціальних та політичних розробок».  Проект включав проведення ряду активностей задля збереження здоров’я та забезпечення добробуту громадян похилого віку, адаптації до життя в умовах карантину, обміну досвіду між поколіннями,  зокрема інформування щодо пандемії COVID-19 та володіння навичками комунікації в умовах карантину. Благодійний фонд «Життєлюб» працює над організацією дозвілля людей поважного віку і надання їм необхідної адресної допомоги. За підсумками реалізації проекту було досягнуто домовленостей між Благодійною організацією Благодійний Фонд «Життелюб» та Міжнародним Фондом «Карітас України»  в співпраці  з ТОВ «Нова пошта» та ТОВ «Ашан Україна» щодо  допомогти людям літнього віку в організації їх вільного часу,  задоволенні життєво необхідних потреб та адаптації у сучасному суспільстві в умовах постійних змін. В результаті актуально реалізується спільний проект «Допомога людям літнього віку шляхом забезпечення останніх продуктами харчування та непродовольчими товарами з метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції в Україні та подолання ситуації незахищених верств населення» Проект масштабується в різних куточках України, актуально надаються послуги  в містах:  Волноваха, Хмельницький, Полтава, Нововолинськ, Кам’янське, Дрогобич.  Діяльністю проекту розширено  спектр надання інноваційних соціальних послуг особам похилого віку і залучено широке коло волонтерських організацій та представників соціально-відповідального бізнесу. Така турбота особливо важлива та актуальна саме зараз, коли старші люди майже не виходять з дому через пандемію.

Олена ДАВИДЮК, соціологиня НДІ соціальної політики коротко охарактеризувала методологію самого дослідження, яке має за мету - виявити соціально-економічний вплив пандемії COVID-19 на різноманітні групи населення Одеської області, оцінити ефективність заходів, вжитих місцевою владою задля зменшення негативних наслідків пандемії та визначити рівень готовності населення регіону приймати участь у заходах та програмах, спрямованих на зменшення негативного впливу пандемії. Також було наведено попередні результати даного дослідження, в рамках яуих була підкреслена важливість активної громадської участі для подолання наслідків пандемії COVID-19.

Генеральна секретарка, Голова КЕР Дзвінеслава ЧАЙКІВСЬКА  поділилася досвідом роботи МБФ щодо надання допомоги нужденним під час пандемії. Досить цікавими є приклади збереження збереження робочих місць на селі під час пандемії.

Андрій МІШИН,   кандидат політичних наук, керівник  Інституту Мирних досліджень, підтримав необхідність самого дослідження, наголосивши на необхідності звернути увагу в процесі опитування на опитуванні віч-на віч, що надасть більш об’єктивні дані за його результатами.

Олександра ЧУРКІНА, керівниця секції соціальна політика Представництва ЮНІСЕФ в Україні, акцентувала свою увагу на необхідності розглянути питання щодо соціального захисту дітей при пандемії, особливо на проблему щодо відсутності / чи хвороби батьків, а відтак досить часто дитина залишається на одинці, що є небезпечно для її здоров’я.

Досвідом роботи НУО «Дор Моріах» (Ізраїль) поділився член КЕР Ігор КАМІННИК, який підтримав зазначений проект, особливо в частині солідарної відповіді  на наслідки пандемії.

Своє бачення щодо роботи НУО відносно запобігання наслідкам пандемії поділилася Валерія ГРІНЧЕНКО спеціаліст Центру соціально-психологічної реабілітації «Розірви коло»   місто Одеса. Зокрема, Валерія наголосила на проблемах булінгу.

Підсумки роботи КЕР підвів Леонід ІЛЬЧУК, який запропонував розширити роботу Ради в частині, що стосується розгляду важливих для суспільства питань і не обмежуватися тільки пандемією. Була підтримана пропозиція Андрія МІШИНА стосовно видання та розповсюдження короткого навчального посібника за результатами соціологічного дослідження. Наступне засідання КЕР вирішено провести в місті Одеса на пропозицію о.Василя КОЛОДЧИНА  директора БФ « Карітас -Одеса», який також виступив на КЕР, та підкреслив необхідність реалізації такого проекту в Одеському регіоні.

Про бюро

Бюро соціальних та політичних розробок займається питаннями реформування соціальної сфери та соціального діалогу

Електронна адреса: 
bureau@bureau.in.ua

Фейсбук | Твіттер



Європейський союз, прямуємо разом Unicef Black sea trust for regional cooperation Civil Society Forum КМДА фонд відродження Карітас України