Українська|English

Кейс-менеджмент та електронна система управління соціальним сектором: навчальний візит до Маріуполя

31 жовтня – 2 листопада відбувся навчально-ознайомчий візит до міста Маріуполь представників Об’єднаних територіальних громад в рамках проекту «Сильна місцева громада – Соціальна місцева громада», який реалізується Бюро соціальних та політичних розробок за сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Цей захід став продовженням низки навчальних візитів (перший було організовано до Одеси) та мав на меті познайомити учасників із кращими практиками надання соціальних послуг та електронною системою управління соціальним сектором, яка була розроблена Маріупольськими спеціалістами за підтримки ЮНІСЕФ.

Візит було організовано за сприяння Фонду розвитку Маріуполя та ГО «Маріупольський союз молоді». В ньому взяли участь представники об’єднаних громад Полтавської, Житомирської, Кіровоградської, Чернігівської та інших областей, зокрема, фахівці з соціальної роботи, представники місцевого самоврядування, соціальних служб тощо.

У перший день візиту гості взяли участь у круглому столі, що відбувся на базі Фонду розвитку Маріуполя, під час якого представники місцевого самоврядування презентували Стратегію розвитку міста до 2021 року. Особливу увагу в тексті стратегії приділено розвитку соціальних послуг та системи соціального захисту.

Представники ОТГ також мали можливість розглянути кілька підходів до оцінки потреб населення у соціальних послугах. Відповідну презентацію зробила Тетяна Ломакіна, радниця міського голови міста Маріуполь. Вона відзначила, що «для коректного планування потрібні точні данні про соціальний запит. Такі данні ми зібрали після проведення соціологічного дослідження в рамках спільної з ЮНІСЕФ програми». Методологія дослідження, представлена у презентації, отримала схвальні відгуки учасників візиту.

Учасники також відвідали молодіжні центри та центри підтримки сім’ї, організовані за активної співпраці громадських організацій та органів місцевого самоврядування, які – на думку організаторів – є успішними прикладами взаємодії державних та недержавних установ та можуть бути використані у роботі залученими до проекту ОТГ.

У другий день візиту, учасники обговорили особливості впровадження технології кейс-менеджменту, супервізійної підтримки фахівців та розвитку соціальних сервісів у віддалених районах, особливу увагу приділивши проблемам вдосконалення чинного законодавства. Для отримання практичного досвіду та демонстрації переваг кейс-менеджменту, учасники відвідали Сартанську селищну раду, при якій діє центр підтримки сім’ї та Молодіжний центр «Чердак».

Останній день навчального візиту був присвячений електронній системі управління соціальним сектором Маріуполя. На практичних прикладах, учасники познайомилися із технологією ведення електронного реєстру потреб та надання соціальних послуг сім’ям у складних життєвих обставинах.

Підбиваючи підсумки візиту, Олена Виноградова, координаторка проекту «Сильна місцева громада – Соціальна місцева громада», зазначила: «Реформа соціального сектору ніколи не зможе відбутися без кваліфікованих кадрів на місцях, що будуть ознайомлені із найкращими практиками врядування. В межах цього візиту ми намагалися продемонструвати фахівцям з ОТГ переваги кейс-менеджменту та електронної системи управління соціальним сектором, які вже деякий час успішно функціонують у Маріуполі». Наостанок вона побажала учасникам з регіонів успішної реалізації набутих знань та умінь для розбудови ефективної системи соціального захисту у їхніх ОТГ.

Про бюро

Бюро соціальних та політичних розробок займається питаннями реформування соціальної сфери та соціального діалогу

Електронна адреса: 
bureau@bureau.in.ua

Фейсбук | Твіттер



Європейський союз, прямуємо разом Unicef Black sea trust for regional cooperation Civil Society Forum КМДА фонд відродження Карітас України