Українська|English

Механізм пріоретизації проблем для місцевого самоврядування: робочий візит до Зимного

Бюро соціальних та політичних розробок продовжує працювати над виконанням проекту «Сильна місцева громада – Соціальна місцева громада», що здійснюється за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Експерти організації опрацьовують дані, зібрані у низці об’єднаних громад за допомогою інструменту оцінки «Паспорт громади». По завершенні аналізу, будуть визначені ключові проблеми в організації соціального сектору на місцевому рівні, що дозволить керівництву громад спланувати свою роботу на найближчу перспективу.

Для цього, експертами було розроблено механізм пріоретизації проблем. Як відзначає його розробниця Ольга Цвілій, застосування такого механізму дозволяє визначити, які завдання, що стоять на рівні ОТГ для забезпечення людського розвитку не виконуються на достатньому рівні та чого саме для цього не вистачає. «Це ключовий момент для фінансового планування, бо коли місцеве самоврядування розуміє, що є більш, а що менш пріоритетним, легше спланувати бюджет».

26-27 жовтня, експерти Бюро відвідали із робочим візитом Зимнівську селищну громаду у Волинській області, де мали можливість провести представити та випробувати в дії механізм пріоретизації.  Для громади це було дуже актуальною технічною допомогою, оскільки вони якраз знаходяться в процесі розробки стратегічного плану. Голова громади В’ячеслав Католик підкреслив, наскільки важливим для розвитку громади є збалансований соціальний сектор. «Ми з серпня ведемо стратегічне планування; розпочали з того, що опитали наше населення, щодо того, які проблеми громада має вирішити в першу чергу, а зараз наші спеціалісти аналізують зібрану інформацію. Тож запропонований Паспорт громади з механізмом пріоретизації є вкрай актуальним для нас сьогодні», - додав він. Під час візиту, експерти також поспілкувалися із представниками місцевого самоврядування та соціальних служб.

На засіданні представників робочої групи зі стратегічного планування було проаналізовано усі можливі для ОТГ завдання (напрацьовані в ході минулого проекту Бюро), виставлені бали за визначеними критеріями щодо кожного з них. За результатами сумування балів стало зрозуміло, вирішення яких завдань необхідно планувати уже в найближчій перспективі, яких додаткових ресурсів потребує їх реалізація.

Свою цілковиту підтримку цілям проекту висловив Сергій Будцев, голова гуманітарного відділу Зимнівської ОТГ. На його думку, запропонований експертами Бюро підхід є зручним, зрозумілим і наглядним для соціально-економічного планування.

В подальшому робоча група зі стратегічного планування Зимнівської громади розробить конкретні заходи для виконання обраних завдань. А для оцінки ефективності їх реалізації експертами Бюро разом з механізмом пріоритезації надано перелік індикаторів під кожне з можливих завдань ОТГ.

Окрім допомоги у процесі стратегічного планування експерти Бюро обговорили з представниками громади їх потреби та труднощі – те, що вони б хотіли донести до рівня міністерства. Зокрема, за результатами зустрічі з керівницею Центру надання адміністративних послуг громади Іриною Корольчук (очолюваний нею центр вже неодноразово потрапляв у списки найкращих серед ЦНАПів об’єднаних громад) зрозуміло, наскільки актуальною є ідея створення єдиних чентрів, куди люди можуть звертатися як за адміністративними, так і за соціальними послугами. Разом з тим, реалізація цього завдання на рівні громади ускладнюється розірваністю інформації та функцій між громадою та районом та нестачею фахових спеціалістів та коштів на їх утримання.

Підбиваючи підсумки візиту, Ольга Цвілій відзначила, що дуже важливо з одного боку надавати ОТГ актуальну для них технічну допомогу, а з іншого – не забувати збирати їх потреби та доносити їх до управлінців, зокрема Міністерства соціальної політики.

Про бюро

Бюро соціальних та політичних розробок займається питаннями реформування соціальної сфери та соціального діалогу

Електронна адреса: 
bureau@bureau.in.ua

Фейсбук | Твіттер



Європейський союз, прямуємо разом Unicef Black sea trust for regional cooperation Civil Society Forum КМДА фонд відродження Карітас України