Українська|English

На захисті бездомних осіб: закон 3833 подано до Парламенту

У грудні 2015 року Верховною Радою України схвалено закон 2984 „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг”. Цей закон передбачає внесення змін, зокрема до Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” в частині доповнення статтею 6¹ ”Особливості реєстрації місця проживання бездомних осіб”, яка набуде чинності 04 квітня 2016 року.

Цією статтею визначено, що заклади для бездомних осіб створюються органами місцевого самоврядування і бездомні особи мають проживати у цих закладах.

Водночас в Україні існує мережа центрів обліку бездомних осіб, де ці особи не проживають, але отримують соціальні послуги, зокрема облік, консультування, інформування, представництво інтересів тощо, і реєстрацію місця проживання/перебування за юридичною адресою цих центрів.  

Крім того, відповідно до законодавства центри обліку створюються не лише за рішенням органів місцевого самоврядування, а й недержавними суб’єктами (об’єднання громадян, благодійні та громадські організації тощо).

Такі зміни можуть призвести до руйнації системи обліку та реінтеграції бездомних осіб, обмеження прав та основних свобод громадянина (зокрема, через неможливість отримати реєстрації місця проживання/перебування).

Тому, після публічних обговорень, Міністерство соціальної політики спільно з експертами Бюро соціальних та політичхних розробок, «Народної допомоги», розробили проект Закону „Про внесення зміни до статті 6¹ Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”. Закон поданий до Верховної Ради та зареєстрований під номером 3833. Прийняття цього закону дозволить забезпечити реалізацію права бездомних осіб на отримання реєстрації місця проживання/перебування. 

Про бюро

Бюро соціальних та політичних розробок займається питаннями реформування соціальної сфери та соціального діалогу

Електронна адреса: 
bureau@bureau.in.ua

Фейсбук | Твіттер



Європейський союз, прямуємо разом Unicef Black sea trust for regional cooperation Civil Society Forum КМДА фонд відродження Карітас України